Vi er gode til at holde øje med brandbæger, agerpadderokke og skarntyde. Men en ”ny” invasiv meget giftig plante der skal mere i fokus er den vilde pastinak.
Vild pastinak er meget giftig. Naturstyrelsen advarer omkring kontakt med planten, da mennesker og dyr kan blive syge af berøring af plantestængler, blade og blomster på den vilde pastinak. Planten er sundhedskadelige og kan f.eks. give udslæt og “brændemærker” samt leverskader.
Planten, der visse steder i Danmark har bredt sig voldsomt de senere år, spises af heste og muligvis også køer spiser planten med vellyst. Den har en lugt af gulerod og heste spiser den derfor med vellyst, men de blive syge af den.
Ved indtagelse af vild pastinak kan hesten udvise fotosensiblitet. Hesten bliver mindre modstandsdygtig over for solens stråler, og bliver ramt af en form for solskoldning. Det kan ligne at hesten har mug i bagkoderne. Også kraftig påvirkning andre sensitive områder, som mulen, bliver ramt. Det aktive stof, som også findes i bjørnekloen, hedder Psoralen, hvilket er et lys sensitivt stof, som absorberer ultraviolet lys.
Vild pastinak påvirker levertallene i blodprøve. Også nyrerne rammes, og hesten kan bla. begynde at tisse unormalt, samt nyrerne reagerer kraftigt ved palpering. Planten giver brændemærker, og det er derfor set, ved kraftig påvirkning, at hesten bløder ud af svælget. Dette er ikke en kraftig blødning.
Dertil kommer, af hesten under palpering, udviser hesten stor reaktion i mave regionen. Dette betyder at hesten får nedsat præstation, da hesten kompenserer for smerten i maven.
Vi har i DK problemer med presset fra bla. bændelorm. Bændelormens skadevirkninger hos hesten er veldokumenterede. Kombinationen af vild pastinak og bændelorm er meget skadeligt for hesten.
Jeg råder kraftigt til at hesteejere bliver meget opmærksom på vild pastinak.
Findes indikation på hesten har været i kontakt med vild pastinak, rådes til at kontakte dyrlægen.