Konformationen dikterer grund-bevægelsen hos en hest.

Jeg søger nok, der oftere spørges “Hvorfor” har min hest skæv muskelbalance, Hvorfor er højre volte sværere, hvorfor er min hest ked af sadlen…, hvorfor.. Ganganalyse kan give en vurdering.

I forlængelse af før oplagte video fra The Biomecanichs of engangement, vil jeg gerne uddybe frekvensen omkring, hvorfor benene skal bevæge sig ligeud, på det ligeudrettede spor.

Bygningen af en hest er bestemmende for hestens grundgang. Dvs, hestens knoglesammensætning er bestemmende for hestens grundbevægelse.

Hvis hesten ses i bevægelse på lige spor og konformationen (hestens bygning) er god, skal hestens 4 ben bevæge sig frem og tilbage, i en sund svingfase, med relativ lige linje fra skulderled til midt forhov og fra sædeben til midt baghov. 

                   Konformation/bygningsvurdering hos hesten

Rotation skal ske i skulder-, og hofteled og dragt til tå landing på hovene. Korsbensled skal vippe frmadrettet. Afvigelse derfra indikerer et problem hos hesten.
Dvs. hvis hesten ikke går ligeud på det ligeudrettede spor, med bedømmelse ud fra bygningen, har hesten et problem! Hvilket problem, ja, det er så det store spørgsmål. Men jeg hører for tit, at sådan er hesten bare, at sådan er den født, at den ikke vil-at den vil snyde, at..… Men det er ikke korrekt.

Dvs. et sundt led har mere eller mindre den samme bevægelsesradius (ROM) hos alle heste. Selvfølgelig har individuelle led varians, men grundlæggende er bevægelsen stort set det samme i leddene, hvis leddene påvirkes sundt. Når en hest ses på lige spor, forventes en ligeudretning af rotationsleddene; hofte- og skulderleddene. Rotationsleddene skal bære hestens vægt ligeudrettet, når hesten arbejdes ligeudrettet, og derfor svinge ligeudrettet. Racerne har individualitet, men en hest er en hest, og et led er et led.

 

Her ses pony-med ældre sadeltrykning, samt nyligt forstuvet hofteled (og relaterede strukturer). Dog holdes bagbenene i en rimelig svingfase

 

Her ses pony-med ældre sadeltrykning, samt nyligt forstuvet venstre skulderled (og relaterede strukturer). Dog holdes forbenene i en rimelig svingfase

Præcist som hvis et menneske er sundt, går mennesket ligeud med benene, når man går på lige spor. Har mennesket ondt i maven, lungerne, knæet, bærer en rygsæk med skæv vægt på ryggen mm., ja, så ændres gangen.

Det er pga. benene fanger kroppens tyngdepunkt. Så bæres kroppen skævt, bevæges benene ubalanceret. En skæv krop, vil give et skævt skelet, ubalanceret muskulatur, bindevævs ubalancer, osv. og vi kan som behandlere behandle gentagne gange. Men hvis årsagen ikke findes, så kan behandleren ikke få et afbalanceret system.Vi vil blive ved med at komme og sige: den har problemer med brystbenet, korsbenet, tungebenet osv.. Men hvis problemet findes, og kroppen får hjælp til at bevæges uden større ubalancer, vil korsbens, brystbens, mm-, ikke gentagne gange blive ubalanceret. Sagt på anden måde, når problemet findes, hesten rettes, så skal hesten holde balancen indtil ny problem opstår. 

Nb. det muskuloskeletal system kan altid blive ubalanceret af akut skade. 

Albueled, carpal (forknæ) og kodeled er hængselsled eller modificeret hængselled, fungerende som hængselsled eller har hængelsleds ROM. Et hængselsled tillader flexion og extension, men minimal adduct og abduction (rotation). Skulderled og hofteled er rotationsled og derfor leddene der skal ”dreje” når hesten drejer. Hvis hesten bevæges ligeud, skal leddene bevæges ligeudrettet.

Det der er vigtigt at pointere er, at det meget meget sjældent er medfødt, hvis et skulderled eller hofteled ikke roterer på det lige spor.  Rotationen er grundet en skade, sygdom, eller anden grund til ubalance.

 

Herover ses forskellige eksempler på heste der roterer ubalanceret i skulder og hofteled. 

Jeg søger nok lidt, at der spørges HVORFOR? Hvorfor er der inflammation i has? (en inflammation (ikke betændelse), opstår grundet belastning, ligesom f.eks. en tennisalbue), hvorfor skæv muskelbalance? Hvorfor svært på den ene volte? Hvorfor ked af det når sadel kommer? osv. osv. Heste kan ikke “finde på” at være ked af sadlen, eller “rationaliseret sig frem til” ”hvis den er fræk, så slipper den nok for at komme ud ride”, eller være fræk på højre volte. En hest kan ikke rationalisere, det kan ikke siges ofte nok. Så viser din hest negativ adfærd, respekter adfærden-det er hestens eneste måde at kan kommunikerer på. 

Prøv at kigge på jeres heste-på lige spor, forfra og bagfra, og vurder og benene svinder lige frem/tilbage fra skulderleddene og hofteleddene og ned. Hvis benene ikke kan gå ligeud på det lige spor, vil hesten have et grundproblem. Et problem som gør det svært for hesten at udføre en given øvelse. Så er det behandlerens opgave, i sammenråd med smed, sadelmager, dyrlæge, agronom mm, at finde svaret-hvis muligt.